Varevinduer

VARERAMMER

En svakhet ved enkle (altså: bare ett lag glass) gamle vinduer, er at de har en relativt lav varmeisolasjonsevne. Heldigvis er det flere måter å forbedre denne evnen på. I mange tilfeller har man på et eller annet tidspunkt satt inn varevinduer (kalles også: forsatsvinduer) – det kan ha vært da vinduet var nytt, eller når som helst i løpet av dets historie. Allerede varevinduer med enkelt glass gir en betydelig reduksjon av varmetapet. I tillegg har de potensiale til å isolere vesentlig bedre ved en enkel oppgradering (se «Oppgradering med tettelist»)

Nyproduksjon

Der det ikke allerede finnes varevinduer, kan vi lage dette på verkstedet. Vi kan produsere dem for enkelt glass og dermed holde dem slanke i dimensjonene, eller vi kan lage dem for termo- eller energiglass. Siden disse glasstypene er tyngre, må vi øke rammens bæreevne ved å gå opp i virkedimensjon. Isolasjonsevnen øker, mens lysinnslippet reduseres – og mange vil mene at vinduet taper noe i eleganse.

På vårt verksted er vi svært fleksible: Du får de profilene og de formatene du ønsker. Vi har erfaring til å vurdere hvor slanke dimensjoner som er forsvarlige i karm og ramme. Dessuten kan vi slanke den synlige delen av ramma ved isteden å øke tykkelsen der det ikke synes. Siden vi bruker rettvokst, kvistfritt virke – fordi det er sterkere – kan vi slanke dimensjonene til et minimum. En standard produsent vil gjerne overdimensjonere virket «for å være på den sikre siden», og du ender med et vindu som virker klumpete og dessuten spiser veldig mye av lysåpningen. Det unngår du ved å bestille hos oss.

Oppgradering med tettelist

Der det allerede finnes varevinduer, er disse normalt av eldre dato, dvs. at de er laget med enkelt glass. Her anbefaler vi et enkelt og rimelig tiltak med stor energiøkonomisk gevinst, nemlig ved å frese et spor i anslaget (der hvor rammen ligger an mot karmen) hvor det monteres en silikon tettelist. Disse listene skal ikke limes fast, men trykkes ganske enkelt på plass i sporet sitt. Dermed er de lette å skifte ut den dagen det måtte bli aktuelt – men uten å ta i for hardt, vil vi mene at silikonlister kommer til å ha en helt annen levetid enn lister av skumplast og neopren.

Oppgradering med tettelist og maling

Hvis eksisterende varevinduer er malingslitte, påtar vi oss gjerne å male dem som del av oppgraderingen. Vi sliper og sparkler ut eventuelle ujevnheter, så vi maler på et jevnt underlag. Dermed får vinduene en god finish. Vi maler 1-2 mm ut på glasset for å forsegle overgangen mellom glass og kitt.

Rensing av beslag

Varerammene er hengslet og klemmes fast til karmen med vridere. Ofte er både hengsler, vridere og glidetråder helt eller delvis malt over, med dårlig finish. Vi kan påta oss å avrense hengsler og vridere, så de fremstår slik de kom fra fabrikk – umalte, men rustbehandlet. Det er dels fordi vi synes de er penere umalt, dels fordi det så lett oppstår sår i maling på metall. Glidetrådene – som ligger på rammene der vriderne ligger an – skifter vi på stedet.

Linker

Noen linker til mer informasjon om vinduer på nett finner du her:

http://www.bygningsbevaring.dk/vinduer – se spesielt linkene under «energiforbedring af vinduer» og den generelle «Gode råd om vinduer i ældre bygninger – vedligeholdelse, istandsættelse og energiforbedring.»

http://byantikvaren.no/vinduer/ – med linker til informasjonsblad

http://www.byggogbevar.no/miljoe-og-enoek/artikler-miljoe-og-enoek/varevinduer-loenner-det-seg.aspx#top – Fortidsminneforeningens generalsekretær Ola Fjellheim deler egne erfaringer